Vilka följder kan det bli om vi får i oss för mycket strålning?

(källa – fysikbok, Lennart Undvall & Anders Karlsson, Nya fysik – Jacques Schultze, http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Vard/ , http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/start/Om-stralning/Joniserande-stralning/ )

 

Om man får i sig mycket strålning finns risken för att bli sjuk, speciellt om man fått i sig mycket joniserad strålning, joniserad strålning är när strålningen från kärnan är så energirik att den har förmågan till att kunna slita bort elektroner från atomer i ämnen som passerar, det uppkommer när radioaktiva ämnen sönderfaller, vilket då leder till att atomen blir en jon och att ens gener kan bli uppdelade okontrollerat och följden kan bli att vi får cancer eller så kan mycket joniserad strålning skada eller till och med döda våra celler. Joniserad strålning kan även göra förändring inom DNA. Vi får i oss strålning och om vi får för mycket strålning i t.ex. könsorganet kan ens barn ärva det och det kan ske en mutation, för mycket strålning kan alltså påverka ens familj. Den farligaste typen av strålning är gammastrålning för att det är svårare för organismer att skydda sig från den typen av strålningen då den kan tränga sig förbi flera föremål som t.ex. betong. Nackdelar med strålning är att vissa utsätts mer för strålning än andra, som t.ex. dem som jobbar i sjukvården. Med hjälp av strålning så kan man behandla cancersjukdomar vilket blir en fördel men dem som jobbar inom sjukvården har risken till att få i sig alldeles för mycket strålning, då dem håller på med strålning vardagligt. Man använder strålning vid undersökningar av människor. Till exempel om man har brutit ett ben eller arm måste man röntgas för att man ska kunna få hjälp. Då blir man utsatt för röntgenstrålning. Strålning används också när man behandlar vissa sjukdomar, eftersom att strålning slår ut sjuka celler.

Röntgenstrålning 

Calcar Calcanei X-ray. CC BY-SA 3.0

https://nn.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8ntgenstr%C3%A5ling#/media/File:Calcar_Calcanei_01.jpg  https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

 

Marie Curie 

Marie Curie var en forskare som föddes 1867 och dog 1934. Hennes forskning om strålning och radioaktivitet har gjort så att vi har mycket förståelse med strålningen och radioaktiviteten. Marie hade hört talas om Henri Becquerel som hade ett arbete med uran, hon funderade på om det finns fler ämnen som stålar på samma sätt. Hon sönderdelade pechblände och så fick hon fram ett nytt grundämne som var en metall som hon döpte till polonium. Men med polonium kunde hon inte förklara strålning. Hon fortsatte ändå sina undersökningar hittade ett till grundämne som kallas för radium. Hennes utmärkta undersökningar gjorde att hon fick tillsammans med hennes man Pierre och Henri Becquerel ett nobelpris i fysik år 1903. Hon fick dessutom ett till pris för hennes radium år 1911 i kemi. Genom att forska om strålning gjorde det att Marie fick strålskador och de skadorna gjorde att hon blev mycket sjuk och dog år 1934.

Bildkälla: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Marie_Curie_c1920.png

Licens: https://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

 

text av Bianca, My och Ansela.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *