Varför är Uran dåligt för miljön?

Varför är Uran dåligt för miljön?

Uran används till kärnkraft. När man bryter uranmalm frigörs radioaktiva gaser och stora mängder radioaktivt damm. Efter att man har brutit uranmalm så transporterar man det till en konverteringsanläggning där det omvandlas till uranhexaflorid, omvandlingsprocessen generar avfall som i vissa fall förgiftar vatten. Det är alltså egentligen inte uranet som förstör miljön utan det är vad vi gör med det som gör det farligt. På 60-talet bröt vi uranmalm här i Sverige men det förstörde miljön så därför importerar man idag uran från Kanada, Ryssland, Namibia och Australien. Arbetare som andas in gasen har ökad risk för lungcancer och andra lungsjukdomar. Uranbrytning kan även förstöra landskapet runt om och orsaka utsläpp i vattendrag. Utsläppen i vattendrag förgiftar vattnet vilket kan leda till att alla levande djur som dricker det blir förgiftade.

Källor:

http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/karnkraft-old/Old-Structure/Uranbrytning/

https://www.google.se/search?q=uran&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjM4-ayq9PSAhWEKCwKHVssBtAQ_AUIBigB&biw=1366&bih=662#imgrc=0X128Wj_onpsCM:

Electron shell 092 Uranium – no label.svg

https://www.google.se/search?q=uran+milj%C3%B6&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjAxYfsqtPSAhVClSwKHYPOBoIQ_AUIBigB&biw=1366&bih=662#imgrc=4S6XwO_A7UJ1bM:

Foto: Alberto Otero García Flickr

Alma, Emmy och Tim R

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *