Vad radioaktivitet verkligen är? Kira och Jakob 8F

Vad radioaktivitet verkligen är?

 

  • Radioaktivitet är en process som sker då instabila atomkärnor plötsligt  omvandlas till andra typer av kärnor samtidigt som de avger joniserande strålning . (joniserande strålning: är en strålning som har förmågan att slå ut elektroner ur atomen som den sätts ihop med, vilket förvandlar atomerna till joner. Den joniserande strålningen är en typ av radioaktivitet.)

 

  • Ett radioaktivt ämne innehåller ostabila atomer, för att de skall bli stabila, avger de strålning. Atomens storlek (antal protoner) avgör vilken slags strålning den avger.

 

  • Partikelstrålning är en form av joniserad strålning. Det är en strålning som är bestående av partiklar. Det kan vara i form av atomer eller delar av atomer, som protoner.

Exempel på partikelstrålning är:

  • Det finns 3 olika stålningar:

Alfastrålning: Alfastrålning är heliumkärnor. Stora radioaktiva atomer sönderfaller genom att avge heliumkärnor. Människohud kan stoppa alfastrålar.

Gammastrålning: Gamma strålning är ljus. Mellan radioaktiva atomer avger gammastrålning. En tjock blyplattakan stoppa gammastrålar.

Betastrålning: Betastrålning är elektroner. Små radioaktiva atomer som t.ex. supertungt väte sönderfaller genom att avge elektroner, så kallad betastrålning. En aluminiumplatta kan stoppa betastrålar.

 

Strålning  är helt naturligt och finns överallt. Det kan komma från solen, rymden och radioaktiva ämnen i marken. Man delar in strålning i två olika grupper, partikel strålning och vanlig strålning.

Bild länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Spectre.svg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *