Vad Radioaktivitet är. Thea, Lina och Klara.

Vad är radioaktiv strålning?

 

Radioaktiv strålning är när en atom innehåller för mycket energi , då den hamnar i obalans. För att komma i balans igen ger den sig av med energin i form av strålning, radioaktiv strålning. Det kan då bildas ett nytt ämne eftersom att antalet elementarpartiklar ändras (elektroner, neutroner och protoner).

 

Det finns tre olika sorters radioaktiv strålning. Alfa, Beta och Gamma strålning. Dessa tre kallas för joniserande strålning.

 

Alfa strålning är en strålning som består av alfapartiklar, dem har två protoner och två neutroner precis som ämnet Helium. När en atomkärna sänder ut alfastrålning minskar antalet protoner och neutroner, vilket gör att det bildas ett nytt ämne. Alfastrålning bromsas av människohud vilket gör att vi inte kan bli påverkade av strålningen. Förutom om vi äter mat som har blivit påverkade av alfastrålning eller andas in det.

 

Den andra sortens strålning kallas Beta strålning. Den består av betapartiklar. Det är när en neutron omvandlas till en proton med en elektron. Kärnan ger sedan ifrån sig elektronen. Då blir det flera antal protoner. Tillskillnad från Alfa strålning kan Beta strålning ta sig igenom människohud. Om Beta strålningen kommer in i kroppen kan det skapas cancer.

 

Gamma strålning består inte av partiklar till skillnad från Alfa och Beta. Gamma strålning består av samma slags strålning som ljud och röntgen strålning.  Skillnaden är att Gamma strålning är mycket energirikare än ljus och röntgen strålning. Vilket gör att den kan tränga igenom nästan alla ämnen förutom bly.

 

Fördelar och nackdelar med strålning.

En fördel med strålning är att man kan bota folk som har cancer med det. 30 % av alla cancersjuka får strålbehandling. Med mammografi som också är en strålning går det att se cancer i kvinnobröstet. Röntgen är också en strålning. Röntgen är väldigt viktigt eftersom med den går det att se skador och sjukdomar i kroppen.

Strålning kan även vara väldigt skadande. Joniserad strålning bryter direkt sönder DNA molekylerna. När radioaktiv strålning rör kroppen så bildas joner. Elektriskt laddade atomer och molekyler. Det börjar bildas främmande ämnen i vävnaden. Ämnen som gör obotliga skador i cellerna. Det är därför tandläkare som utsätts för röntgenstrålning varje dag måste gå ut ur rummet när en patient röntgas.

 

Marie Curie

 

Marie Curie var en kemist och fysiker. Hon föddes den 7 november 1896 i Warszawa som då var en del av Ryssland. Marie hade en svår uppväxt, i ung ålder dog både hennes mamma och syster i Tyfus. Oavsett detta var hon bra i skolan, hon hade ett bra minne och arbetsmoral. Tidigt i hennes liv jobbade hon som lärare och föreläste för polska arbetarkvinnor. På grund av detta kunde hon samla ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna flytta till Paris och studera fysik och matematik.

Marie Curie bestämde sig för att forska och hon valde att studera uranstrålning, radioaktivitet, ett nytt fenomen. År 1898 upptäckte hon tillsammans med sin man Pierre Curie ämnena Polonium och Radium. År 1910 lyckades Marie framställa rent radium i metall och hon insåg, till skillnad från andra forskare, att strålning var ett resultat av att atomen sönderföll. Senare i hennes liv tilldelades hon tillsammans med hennes man ett nobelpris i fysik, för deras forskning av radioaktivitet. Åtta år senare fick hon nobelpris i kemi för upptäckte av radium och polonium. Marie Curie var den första kvinnan som blev tilldelad ett nobelpris, hon var också en av dem få som vunnit två gånger.  Efter 66 år dog Marie Curie i Frankrike av leukemi, den 4 juli 1934 som en följd av all strålning hon fått i sig. Hennes forskning har haft en stor betydelse för hur vi behandlar cancer och även för forskningen kring atomens inre struktur.

 

 

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Marie_Curie_c1920.png

Licens: https://en.wikipedia.org/wiki/public_domain

Upphovsman: okänd

Tagen från creativecommons.se

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *