Theo, Felix (och Jacob)

Hur uppkommer gammastrålning?

Vid vissa tillfällen när en atomkärna bryts upp och strålning skickas ut (d.v.s. radioaktivt sönderfall) följs alfa eller betapartikeln av en gammapartikel. Gammastrålning är mer eller mindre i samma slag som vanligt ljus fast med mycket högre energi.

 

Från rymden finns också gammastrålning fast atmosfären skyddar emot den.

Ett exempel på när du kan bli påverkad av gammastrålning är när ett kärnkraftverk har haft en olycka och gammastrålningen träder ut. Det är därför många är emot kärnkraft för just det kan hända, människorna i omgivningen måste då evakueras för att den farliga strålningen kan flyga med vinden och därmed kan transporteras flera hundra mil. Strålningen varar oändligt länge för att halveringstiden för partiklarna som utsänder strålningen är så otroligt lång. Därför är platser runt atomkraftverk som har haft en kärnsmälta radioaktiva än idag, t.ex. platsen runt Tjernobyl är fortfarande starkt radioaktiv, och det var för 30 år sedan.

 

 

 

Hur blir man påverkad av gammastrålning?

En gammastrålning till skillnad från alfa och beta strålar, bromsar inte upp. Alfa strålar är när en helium kärna sätter sig fri från atomen och då framkommer alfa strålning. Beta strålar är när en neutron omvandlas till en proton och samtidigt skickar ut en elektron.

Gammastrålning är ett slags ljus, men till skillnad från ljus kommer gammastrålning ut ur atomkärnan som våg med höga frekvenser som lätt kan inträda i hud och genom kläder. Läkare eller folk som jobbar på kärnkraftverk behöver speciella skyddsutrustningar eller andra åtgärder för att skydda sig. Några exempel på sådana åtgärder är blyväggar eller blyförkläden, det är nämligen så att gammastrålningens vågar inte går igenom bly, eller i alla fall tjocka lager av bly, det är därför man använder det för att skydda sig för strålningen. I kärnkraftverk använder man tjocka betongväggar för att stoppa strålningen, det är dem stora silorna som är byggda av betong för att förhindra gammastrålningen att träda ut.

Gammastrålningar kan trycka sig rakt igenom mesta dels materia, utan att gör någon skada alls eller så också absorberas de. Det är eftersom att gammapartiklar inte har någon elektrisk laddning, det betyder att de inte blir påverkade av laddningar hos elektronerna eller kärnorna i atomerna.

 

 

                                    Vad används gammastrålning till? När kan man bli påverkad av den?

Gammastrålning används/framkommer på olika sätt och vis som t.ex. i kärnkraftverk framkommer gammastrålning för att man delar atomerna och strålningen kommer ut ur atomkärnan. Strålningen används för att utföra kemoterapi på cancerpatienter då man koncentrerar strålningen på cancercellerna för att förstöra dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *