Statisk elektricitet laboration. Thea 8G

Labboration på statisk elektricitet.

1, När vi gnider ballongen mot håret ställer sig det upp. När man tar ballongen mot en väg så fastnar den. Statisk elektricitet. Den sitter där under ett väldigt långt tag. När det inte är något som stör den kan den sitta fast på väggen under ett ännu längre tag.

  1. Första försöket hände inget. Sedan när vi gnidigt den mot ylletrasan och drog de mot pappret flög de upp.
  2. Linjalen tog med sig mannagrynen på grund av den Statisk elektricitet. Med tiden ramlar kornen av linjalen. Mannagrynen håller sig inte fast så länge. Det tror jag är för att de är ganska tunga om man jämför med ballongen.
  3. Till en början hände det inget men sen gick det att se att linjalen stöter ifrån. Det blir som en magnetisk effekt. Det var svårt att se om det verkligen hände något eftersom att den åkte väldigt mycket fram och tillbaka. Det var även väldigt svårt att få linjalen att inte åka ut ur snöret. Jag skulle nämna detta som en felkälla eftersom att det var väldigt svårt att se vad som faktiskt skedde. Linjalen var så pass tung så det var väldigt svårt om det var statisk elektricitet som gjorde att den rörde sig eller dess tyngd.
  4. På videon ser man hur en träpinne först förs mot en stråle av olja. Då händer det inget. När träpinnen förs mot en stråle vatten böjs strålen. Det kan vara för att oljan är för tung. Olja består av lager och den statiska elektriciteten är inte stark nog för att kunna flytta alla de. Oljan tämjer den statiska elektriciteten. Vatten är ett väldigt lätt ämne och det innehåller inte så många atomer. Desto mer atomer något har desto tyngre blir det.
  5. När foten dras mot mattan bildas friktion. Friktionen bildar minusladdade elektroner och de förs genom kroppen. Det bildas så pass många elektroner så när han kommer nära metallen blir det hög spänning. Så elektronerna vill ut från kroppen. Den statiska elektriciteten går fortare genom metallen. När detta händer för en människa sticker det till eller gör väldigt ont. Det gick att se på bilden.
  6. På bilden finns en ballong som är både plusladdad och minusladdad med elektroner och protoner. Det är tröjan och väggen med. När man gnuggar ballongen mot tröjan tar den alla tröjans elektroner. Elektronerna gör så att ballongen får statisk elektricitet. När man sedan tar ballongen mot väggen som är fylld av protoner och elektroner, puttas elektronerna bort. Medan protonerna stannar kvar på samma ställe.

Övergripande fråga: Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

Svar: Statisk elektricitet är elektiska laddningar. Under labbarna behövde man gnugga något som är känsligt för statiskt elektricitet för att det skulle funka. Det var som friktion tycker jag. Det var som att man behövde ladda upp föremål. De här elektriska laddningarna sker när två föremålsytor skiljs åt efter dem varit i kontakt. Detta märktes tydligt under de olika labbarna. Medan de två föremålen var i kontakt förde de över elektroner till varandra. Då blir det överskott av elektroner i det ena föremålet och underskott av elektroner det andra föremålet.

       

Här är två bilder från laborationerna. På bilderna kan man se hur en ballong har fastnat på en vägg och mannagryn fastnat på en linjal. Det är detta statisk elektricitet kan göra. Det har att göra med att man har gnuggat två föremål mot varandra så det ena föremålet får överskott av elektroner. I detta fall var det ballongen och linjalen. Det blir som en magnetisk effekt eftersom att elektronerna vill tillbaka.

Av: Thea Bergström 8G.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *