statisk elektricitet – Bianca

Elektroner i rörelse

 

Övergripande fråga:

 Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statiskt elektricitet på?

 

  1. Vi gnuggade ballongen mot håret och den fastnade på väggen, genom att aktivera elektronerna som finns i ballongen vilket gör att den blir laddad

  1. Pappret fastnade på ebonitstaven, för att ebonitstaven har oladdade elektroner och genom att gnugga den mot kattskinn så aktiverar man dem och den blir laddad vilket sedan leder till att objekt kan dras till den.

 

  1. Mannagrynet omringade och fastnade på ebonitstaven, just för att ebonitstaven blir laddad genom att gnugga den mott kattskinn och då fastnar mannagrynet på.

 

 

  1. Ebonitstaven stötte bort linjalen, för att både ebonitstaven och linjalen blev laddade, och för att kunna dras till varande måste dem ha motsatt laddning men eftersom att vi gnuggade båda i kattskinn så fick både ebonitstaven och linjalen samma laddning som sedan leder till att dem stöter bort varandra istället för att dras mot varandra.

 

 

  1. Vattnet böjs för att vattenmolekylen är polär, alltså att ena sidan är positiv och andra sidan är negativ, oljan böjs inte för att molekylen i oljan är icke-polär.

 

  1. Han får stöt, för att han får elektronerna genom att gnugga foten mot mattan och då leder hans laddade elektroner till stöt, för att dörrhandtaget är en ledare och elektroner hoppar lättare.

 

  1. Ballongen tar emot elektronerna från tröjan, som sedan stöter bort elektronerna som finns i väggen

Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statiskt elektricitet på?

Statisk elektricitet fungerar genom att kunna aktivera elektroner (genom t.ex. kattskinn) som gör att dem blir laddade och objekt dras mot den ”laddade elektron” – objektet (Ebonitstav, linjal)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *