Statisk Elektricitet

  1. Ballongen fastnar på metall, gips och glas men verkar inte fastna på tyg.
  2. Bitarna fastnar på den statisk laddade linjalen.
  3. Mannagrynet fastnar på linjalen, kornen på linjalen flyttar på sig lite, inte många men vissa.
  4. Linjalen flyttar på sig när man håller den andra statisk laddade linjalen emot.
  5. Vatten är en laddad jon, därför dras den till den statisk laddade plaststaven. Matoljan är inte en jon, d.v.s. den är neutralt laddad. Därför dras inte oljan till den laddade plaststaven.
  6. Metallen i dörrhandtaget leder laddningen i hans kropp och han känner det som en stöt.
  7. Ballongen fastnar till alla plusladdade partiklar, det är för att den är full med minusladdade partiklar. Den stöter också bort dem minusladdade partiklarna.
  8. Ballongen fastnar mot tröjan för att den dras till dem plusladdade partiklarna som är kvar i tröjan.

 

Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror det på?

Föremål som fastnar mot varandra eller dras till varandra har negativa och positiva laddningar, detta beror på att dem antingen har för många protoner (då blir dem plusladdade) eller för många elektroner (då blir dem negativt laddade). Det ena föremålet har massor med plusladdade partiklar i sig och det andra har massor med negativa partiklar. Negativa och positiva partiklar dras till varandra, det är samma princip hos magnater. Vissa föremål kan få laddning av andra när man gnuggar dem emot varandra, föremålet tar då antingen negativa eller positiva laddningar ifrån det andra föremålet, t.ex. exemplet med ballongen, ballongen tar negativt laddade partiklar/elektroner ur hår eller tyg, den fastnar då till dem flesta föremålen då dem har plusladdade partiklar i sig. Ett till exempel är exemplet med en linjal och när man gnuggar den emot en tygbit eller katthår. Linjalen blir statisk laddad och dras till föremål som t.ex. mannagryn eller silkespapper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *