Planering – Är det en molekylförening eller en jonförening?

Klara Sanne 8G

I denna laboration ska du ta reda på vilka ämnen som är jonföreningar och vilka som är molekylföreningar.

Ämnen:

Socker

Koksalt

Druvsocker

T-röd

Matolja

Ammoniumklorid ( Salmiak)

Amylos ( Majsstärkelse)

Kalciumfosfat ( Gips)

Natriumvätekarbonat

Paraffinolja

Äppeljuice

Material:

Bägare

Doppelektrod

Skedar

Vatten

Mätglas

  1. Det första du behöver ta reda på är vad som är skillnaden mellan en jonförening och en molekylförening. Du måste ta reda på vad det är som visar att ämnet är en jonförening istället för en molekylförening. Men om du inte vet det så berättar jag det för dig nu, om det är en jonförening leder ämnet ström medan molekylföreningar inte gör det.
  2. Ta sedan fram ett utav ämnena som du vill undersöka. Om det är ett fast ämne blandar du det med vatten, 50 ml vatten som du mäter upp i ett mätglas. Du häller alltså ungefär 2 matskedar av det fasta ämnet i bägaren som det är vatten i. Sen blandar du med en sked tills ämnet har blandat sig med vattnet. Vissa ämnen kan vara svåra att blanda så då behöver du inte blanda ut ämnet helt och hållet. Du kan om du vill föra in ditt resultat i en tabell. Där du skriver vilket ämne som är jonförening och vilket som är molekylförening.
    Ämne Kryssa i om det är en molekylförening Kryssa i om det är en jonförening Varför?

Är det ett flytande ämne behöver du inte blanda ut det med vatten. Du ska hälla 100 ml av det flytande ämnet i bägaren men var noga med att tvätta ur bägaren innan så att inget av det tidigare ämnet finns kvar i bägaren.

  1. När du har ämnet i bägaren så ska du föra ner doppelektroden i ämnet, men var extra noga med att tvätta den innan så att det inte finns något kvar av det tidigare ämnet. Var också noggrann med att doppelektrodens ändar inte rör bottnen av bägaren, utan att dem är omslutna av ämnet.
  2. Själva resultatet blir om lampan på doppelektroden lyser eller inte. Lyser lampan är det en jonförening och om inte så är det en molekylförening.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *