Lektion 7 – Molekylföreningar

Ädelgaserna är de enda som inte bildar kemiska föreningar eftersom de redan ar full yttersta skal. Det är därför det kallas ädelgasstruktur.När det bildas molekylföreningar strävar atomerna efter
att få fullt yttersta skal dvs ädelgasstruktur. Med ädelgasstruktur
menas att atomen har åtta atomer i sitt yttersta skal ,( bara två om
atomen endast har ett skal).
Om man tittar på väteatomen så vet du säkert sedan tidigare att den har bara en elektron. Däremot behövs det 2, (eftersom att väteatomen endast har ett skal),för att väteatomen ska få fullt yttersta skal. Det kan den få genom att dela elektroner med en annan väteatom. En sådan typ av bindning kallas för molekylbindning, kovalent bindning eller elektronparbindning.

vateatom

Exempel 1: Rita vätemolekylen med alla elektroner.
Om vi tittar på väteatomen så har väteatomen endast en elektron i sitt yttersta skal. I vätgas däremot så finns inga fria väteatomer utan de uppträder alltid i par där två atomer delar på de två elektroner som de
har tillsammans.Atomerna delar alltså på två valenselektroner – ett elektronpar. På det här sättet får båda atomerna två elektroner i sitt yttersta.

vatgas

Om man nu räknar antalet elektroner runt den första atomen så har den 2 elektroner i sitt yttersta skal. Om man gör likadant med den andra så har den också två elektroner i sitt yttersta skal. Båda atomerna har därmed fullt yttersta skal eller ädelgasstruktur.

Exempel 2: Rita ammoniakmolekylen med alla elektroner

Om vi tittar på ammoniak så har det formeln:

ammoniak

Ammoniak består alltså av en kvävemolekyl och tre vätemolekyler.Rita ammoniakmolekylen med alla elektronerna.Tänk på att det gäller att få fullt yttersta skal.

ammoniak3

Varje väteatom har en valenselektron och saknar därmed 1 var. Kvävemolekylen har 5 valenselektroner och saknar tre. Kvävemolekylen behöver tre elektroner att dela med någon annan och behöver därmed dela med tre väteatomer.

ammoniak2

Om man nu räknar på antalet elektroner så har varje väteatom 2 valenselektroner det vill säga ädelgasstruktur. Kväveatomen har 8 valenselektronerså den har också fullt yttersta skal, ädelgasstruktur. Man räknar bara elektronerna i det yttersta skalet eftersom det är dessa som reagerar.

Övningsuppgifter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *