Laboration: ÄR DET EN MOLEKYLFÖRENING ELLER EN JONFÖRENING?

Laboration: Pulver form.

Övergripande fråga: Är det en jonförening eller en molekylförening?

Fakta som man behöver: Alla lösningar som innehåller joner leder ström.

Material:

Doppelektron

Bägare 100 ml

Druvsocker

Vatten

Sked

Mätglas

Termometer

 

Utförande:

 1. Först ska du ta fram ditt material.
 2. Mät upp 50 ml vatten i mätglaset och se till så att vattnet är 37* med hjälp av termometern.
 3. Häll vattnet i bägaren och mät upp 1 sked druvsocker.
 4. Blanda vatten och druvsockret tills den är helt upplöst. (Om det inte blir upplöst börja om från början och ta mindre druvsocker eller varmare vatten.)
 5. När blandningen är upplöst så ska du stoppa ned din doppelektrod och kolla om den leder ström eller ej. (Om lampan lyser så leder den el om den inte lyser så leder den inte el.)
 6. När du har fått fram resultatet så är det dags att skriva din labbrapport och svara på den övergripande frågan. Skriv också en tabell så du kan jämföra alla ämnen om det är en jonförening eller en molekyl förening.
 7. Nu när du har gjort den här labben så ska du göra samma sak fast med alla andra ämnena som är i pulver form istället för druvsocker. Du ska använda dig utav socker, koksalt, Ammoniumklorid,( Salmiak), Amylos (Majsstärkelse), Kalciumfosfat (Gips) och Natriumvätekarbonat.

 

Lycka till!

 

 

 

 

 

 

Laboration: flytande form.

 

Övergripande fråga: Är det en jonförening eller en molekylförening?

Fakta som man behöver: Alla lösningar som innehåller joner leder ström.

Material:

Bägare 100 ml

Doppelektrod

Mätglas

Urglas

T- röd

 

Utförande:

 1. Ta fram ditt material.
 2. Mät upp max 50 ml T-röd i mätglaset. ( Du kan ta mer beroende på vilket ämne du kommer använda dvs: om du använder dig av T-röd som är farligt så är det smartare att använda mindre, än om du använder tex: äppeljuice så du kan ta 70 ml.)
 3. Häll upp T-röd i ett urglas så du kan se bättre, men om du använder tex: äppeljuice då kan du ta en bägare.
 4. Nu tar du din doppelektron och doppar den i din T-röd och kollar om den leder el eller ej. Om lampan lyser upp så leder den el om inte så leder vätskan inte det.
 5. När du har fått fram resultatet så är det dags att skriva din labbrapport och svara på den övergripande frågan.  Skriv också en tabell så du kan jämföra alla ämnen om det är en jonförening eller en molekyl förening.
 6. Nu när du har gjort den här labben så kan du göra samma sak fast med alla andra ämnena som är i flytande form. Dem du kan göra med är matolja, paraffinolja eller äppeljuice.

 

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *