Laboration- är det en jonförening eller molekylförening

Gör så här:

Material: Bägare (100ml), sked, termometer, doppelektrod och alla ämnen som du ska undersöka.

Du ska undersöka om olika ämnen är en jonförening eller molekylförening genom att doppa ner en doppelektrod. Du ska doppa ner elektroden i olika lösningar/ ämnen för att se om det är en jonförening eller molekylförening.

Ämnen som redan är lösningar: Vissa ämnen är redan lösningar och behöver då inte blandas ut med vatten. T.ex. T-röd och äppeljuice är redan ämnen som är lösningar.

Olösta ämnen: Eftersom att vissa ämnen är pulver så måste du lösa ämnet i vatten. Lös pulvret i 40 grader varmt vatten i en bägare, rör om med en sked tills pulvret har löst sig. Använd endast 1 matsked av pulvret 

När du har löst ett ämne i vatten eller hällt upp ett ämne som redan är en lösning, så doppar du ner doppelektronen i lösningen och undersöker om det är en jon eller molekylförening. Viktigt att veta är att en jonförening leder ström så när du doppar ner doppelektroden i lösningen så ska lampan lysa, om den inte lyser så är det en molekylförening.

Gör en tabell och kryssa i om det är en jonförening eller molekylförening. Gör som exemplet nedanför och kryssa i om ämnet är en jonförening

Förening jon molekyl
Salmiak X
Gips X

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *