Labbrapport statisk elektricitet// Elif

Elektroner i rörelser

Övergripande fråga: hur fungerar statiskt elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

  1. Det som händer är att ballongen fastnar på väggen
  2. Linjalen tar upp pappersbitarna
  3. Linjalen tar upp mannagryn och då fastnar mannagrynet på linjalen.
  4. Linjalen hänger med den andra linjalen.
  5. När det häller olja så följer inte oljan ebonitstaven, men vattnet följer ebonitstaven varför det är så är för att vattnet är polär de vill säga att det har både positiv och negativ molekyler. Men oljan den är opolär det vill säga den har inte positiv eller negativ molekyler därför följer vattnet ebonitstaven.
  6. John Travolta får stöt när han gnuggar benet och drar sitt finger mot dörrhandtaget. Detta sker eftersom att han får elektroner från mattan och sedan får han protoner från dörrhandtaget och då leder ström vilket gör att man får stat. Han tar elektroner när han gnuggar mattan men han för dem till dörrhandtaget och det blir stöt.
  7. Här är det samma sak genom att gnugga tröjan så aktiverar vi mer och då blir det stöt men det kan även fastna på väggen.

Övergripande fråga: hur fungerar statiskt elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

  1. Det beror på genom att om vi gnuggar så flyttar elektroner och då så blir det stöt men det kan även fastna på till exempel vägg. Hur statisk elektricitet uppkommer är genom att man gnuggar material mot material exempel när jag tar en ballong och gnuggar ballongen med på mitt hår då har ballongen tagit elektroner från håret och när man sätter det på väggen så för ballongen elektronerna till dem andra elektronerna som sitter i väggen och då fastnar ballongen på väggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *