Elektroner i rörelse – Lovisa 8G

Elektroner i rörelse

Under denna lektion undersökte vi vad statisk elektricitet var. Vi vet att statisk elektricitet beror på elektroner och att alla atomer (utom vätets vanligaste isotop) består av protoner (+), neutroner (neutrala) och elektroner (-). När vi har gjort alla sju uppgifter ska vi svara på den övergripandefrågan som är:

 • Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

Labb 1:

Till den första labben behövde vi endast en uppblåst ballong. Jag blåste upp ballongen och sedan skulle man gnida den mott sitt hår. Efter att man hade gnidit den mot håret skulle vi försöka sätt fast den mot en väg.

Det som hände när vi gnuggade ballongen mot håret var att håret stod rakt upp. När vi sedan satte ballongen mot en vägg så fastnade den, samma sak hände när vi satte den mot ett fönster. Det som händer när man gnider ballongen mot huvudet är att elektronerna från håret gnuggas av på ballongen. När vi sedan sätter den mot en väg så dras elektronerna i väggen iväg så långt de kan och då finns det mest protoner kvar. Eftersom positiva och negativa partiklar dras till varandra så fastnar ballongen på väggen.

      

Labb 2:

Till denna labb så behövde vi:

 • En plast linjal
 • En bit silkespapper
 • En ylletrasa

Vi skulle ta plastlinjalen och ylletrasan och gnida ylletrasan mot linjalen. Vi rev silkespapperet i små delar. Vi testade att dra linjalen över pappersbitarna innan jag gned den med ylletrasan men då hände det inget. Jag tog linjalen som var gniden i ylletrasan och förde den över pappersbitarna. Pappersbitarna fastnade på linjalen.

Jag tror att pappersbitarna fastnade på linjalen eftersom när vi gned ylletrasan mot linjalen så gneds ylletrasans elektroner över på linjalen.

När jag förde den elektronladdade linjalen över silkespappersbitarna så tror jag att elektronerna i pappersbitarna drogs iväg på samma sätt som i väggen i labb 1. När elektronerna drogs iväg så fanns det mest protoner kvar och då eftersom positiva och negativa partiklar dras till varandra så fastnade pappersbitarna på linjalen.

     

Labb 3:

Till labb 3 behövde vi:

 • En plastlinjal
 • Lite mannagryn
 • En ylletrasa
 • Lite silkespapper

Vi la lite mannagryn på en bit silkespapper. Sedan gnuggade vi ylletrasan mot linjalen och förde den över mannagrynen. Mannagrynen drogs upp till linjalen och fastnade. Detta tror jag beror på exakt samma sak som i de tidigare labbarna. Alltså att elektronerna frånylletrasan gnuggades av p linjalen som sedan drog till sig mannagrynen med hjälp av dess protoner.

    

Labb 4:

Till denna labb behövde vi:

 • 2 plastlinjaler
 • Ett snöre
 • Ett stativ
 • En ylletrasa

Vi satte fast snöret på stativet och knöt fast ena linjalen längst ned i snöret. Sedan tog vi ylletrasan och gnuggade den mot linjalen. Vi gned sedan ylletrasan mot den andra linjalen och höll den intill den andra linjalen.

Det som hände var att de stöttes bort från varandra. Båda linjalerna hade fått överskott utav elektroner och eftersom partiklar som har samma laddning stötts bort från varandra så gjorde linjalerna det.

 

  

5.

I uppgift 5 skulle vi titta på en film och beskriva vad det var som hände i filmen. Det som hände i filmen var att en person gned in en stav med en ylletrasa. Sedan hällde personen olja i en smal stråle och då kunde man se att det inte hände någonting. Sedan hällde personen en smal stråle vatten och det hände det någonting. Vatten strålen rörde sig bort från staven.

Vattnet dras till staven som blev ingniden i ylletrasan eftersom vattnet både har en positiv och en negativ laddning. Vatten består utav syre som är negativt laddat och väte som är positivt laddad. Oljan har ingen laddning och därför händer det ingenting med den.

6.

I uppgift 6 skulle man gnugga John Travoltas ena ben mot en matta. Sedan ska man rikta hans finger mot dörrhålet. Det som händer är att han får en stöt.

Han får en stöt eftersom att när han gnuggar sitt ben mot mattan så gnuggar han loss alla elektroner och får ett överskott av elektroner. När han sedan nuddar handtaget som är gjort utav metall får han en stöt då elektronerna går ut i luften.

7.

I denna uppgift skulle man gnugga en ballong mot en tröja. När man gnuggar ballongen mot tröjan gnuggas elektronerna av på ballongen. När man sätter ballongen mot väggen så dras elektronerna i väggen iväg och då finns det mest protoner kvar. Eftersom positiva och negativa partiklar dras till varandra så fastnar ballongen på väggen. Samma sak händer i tröjan som i väggen. När vi för tillbaka ballongen mot tröjan fastnar ballongen på den.

Svar på den övergripande frågan:

Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

Statisk elektricitet är en lagrad elektrisk laddning. Det uppkommer oftast när två föremål gnids mot varandra och då överför den ena elektroner till den andra. Det blir överskott av elektroner i det ena föremålet och underskott i det andra. Statisk elektricitet är ett fenomen som uppstår i ytan av ett material och kan påverka ett närliggande material.

Källor:

http://illvet.se/fysik/fenomen-inom-fysiken/vad-ar-statisk-elektricitet

http://www.statiskelektricitet.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *