Elektroner i rörelse – Klara

Lapprapport – Elektroner i rörelse

  1. Efter att man har gnuggat ballongen mot håret så fastnar ballongen mot väggen. Den glider ett tag men stannar och fastnar.
  2. När man första gången för linjalen över pappersbitarna så händer inget. Sen den andra gången fastnar dem flesta av bitarna på linjalen.
  3. Mannagrynet fastnar på linjalen efter att vi gnidit ylletrasan mot den.
  4. Linjalen som hängde på stativet drog sig ifrån den andra linjalen. Den åkte åt motsatt håll när vi förde den fria linjalen mot den upphängda linjalen.
  5. Vatten är en polär molekyl och dess positiva sida dras mot dem negativa elektronerna i staven. Precis som på en magnet där den positiva sidan dras mot den negativa. I oljan finns det bara negativa sidor vilket gör så att den negativa staven inte påverkar oljan.
  6. Kroppen leder ström, så John Travoltas kropp leder strömmen och dem negativa elektronerna tills dem kommer till handtaget. Handtaget är gjort av metall som ger John Travolta en stöt. Den där stöten är en elektrisk urladdning.
  7. Ballongen tar alla negativt laddade elektroner och när den kommer till väggen dras elektroner mot protonerna. Eftersom att elektronerna är negativa och protonerna är positiva. Sen när man för tillbaka ballongen till tröjan så är det bara protoner kvar i tröjan så ballongen dras mot den också.

Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

Statisk elektricitet fungerar på så sätt att dem negativa elektronerna dras mot dem positiva protonerna. Vilket gör så att föremålet med dem negativa elektronerna fastnar på föremålet med dem positiva protonerna. Statisk elektricitet beror på att när två saker gnuggas mot varandra förflyttar sig alla elektroner till ett av föremålen. Det föremålet som sedan blir av med alla sina elektroner, kräver den negativa strömmen. Protonerna i det ena föremålet dras alltså mot elektronerna i det andra föremålet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *