elektroner i rörelse – alisa

Elektroner i rörelse

 

  1. Det som händer är att ballongen fastnar i väggen.

 

  1. Det som händer är att linjalen tar upp pappersbitarna.

 

 

  1. Det som händer med mannagrynet är att det dras till linjalen men sedan efter någon minut så lossnar mannagrynet ifrån linjalen och faller ner.

 

 

 

 

  1. Linjalen som hänger dras till den andra linjalen.

 

 

 

 

  1. Eftersom att vattenmolekylen är polär så dras det till ebonitstaven. Polär innebär att det finns både + och – molekyler och det gör så att vattnet dras till ebonitstaven. Just därför böjdes vattnet men oljan böjdes inte för att den inte har polära molekyler.

 

  1. John Travoltas får stöt när han gnuggar benet och drar sitt finger mot dörrhandtaget. Detta sker eftersom att han får elektroner från mattan och sedan blir elektronerna laddade vilket leder till att han får stöt. Det blir ett överskott med elektroner och då blir de laddade.

 

  1. Ballongen har inuti sig protoner (+) och när man gnuggar ballongen mot tröjan så blir drar den till sig alla elektroner (-) och då blir det ett överskott. Vilket gör att ballongen sedan fastnar i väggen för att den blir laddad (den sätts igång).

 

Övergripande fråga: Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

Statisk elektricitet fungerar på det sättet att det blir överskott med elektroner vilket leder till att elektronerna blir laddade och sätts igång vilket sedan gör så att de dras till material. T.ex. ballonger får överskott med elektroner när man gnuggar de mot håret och då fastnar de vid andra material som i detta fall en vägg, det är det vi kallar statisk elektricitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *