alfa, beta och gammastrålning – Jack, Alisa & Helan

  • Hur fungerar det med alfa, beta och – gammastrålning Kan bara alfa strålning ge bort He eller kan den omvandlas till annan

 

 

Alfa, beta och gammastrålning är joniserade strålningar vilket innebär att de har mer energi än synligt ljus.

 

Alfastrålning fungerar på det sättet att den ger ifrån sig 2 protoner och 2 neutroner som i en atom kärna. Den atomen kallas för Alfapartikel när atomen den är ifrån är för tung och sönderfaller. Alfastrålning är väldigt svagt och har en räckvidd på några centimeter och saktas ned av så lite som luften själv. Alfastrålning stoppas lätt av tunt papper.

 

Betastrålning fungerar på nästan samma sätt som alfastrålning fast den omvandlar en neutron till proton och elektron. Betastrålning uppstår när atomkärnan sönderfaller och en neutron blir till en proton och en elektron, det kallas betasönderfall. Betastrålning når längre än strålning för att en enda elektron är mycket mindre och kan alltså tränga sig in i andra material enklare än en tung heliumatom.

 

Gammastrålning är elektromagnetisk strålning och uppkommer när kärnan sönderfaller. Gammastrålning är den mest genomträngliga strålningen d.v.s. att den tränger sig in i materialet. Gammastrålning fungerar på det sättet att för att gamma är så stark så kan det användas som sterilisering för medicinska redskap. Det används också för cancer behandling.

 

Radioaktiva strålningar har många nackdelar men också fördelar. En fördel är att det vi idag använder det till cancer behandling. En nackdel är att strålningarna är farliga för naturen och det är då inte bra att de förekommer i naturen.

 

Vetenskapsman Becquerel:

 

Becquerel var en vetenskapsman som kom på  enheten för hur många sönderfall det faller på en sekund. Dem införde Bq istället för Hz för att inte göra farliga förväxlingar.  Becquerel (bq) är enheten för antal sönderfall per sekund.

Licens: https://en.wikipedia.org/wiki/public_domain

Källa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Becquerel,_Henri_(1852-1908).jpg

(Upphovsman gick inte att hitta)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *